Je tahle země vůbec ještě pro někoho?
10.07.2023

Tento týden budou poslanci projednávat vládní „ozdravný“ balíček.

Kontroverzemi provázený soubor daňově-dávkových opatření předkládaný vládou Petra Fialy obsahuje věci, které mnohé z nás zvedají ze židle.

Na chyby, kterých se vláda dopouští, upozorňujeme již od té doby, co balíček představil Fiala a spol. na tiskové konferenci. Tam jsme se sice konkrétní kroky vlády nedozvěděli, ale zato jsme si vyslechli, jak „to dělají pro naši budoucnost“ a že „naše zadlužení je enormní“, ačkoliv oproti průměru EU je na tom Česko stále poměrně dobře. Ostatně za vlády Bohuslava Sobotky výše schodku systematicky klesala, a dokonce byl i v přebytku.

My bychom rádi Fialově vládě i všem poslancům vzkázali, že tyto návrhy jdou proti studentům, rodinám i zaměstnancům a fakt nerozumíme proč. Za tato opatření budeme všichni pykat ještě dlouho potom, co Fiala se Stanjurou odejdou do politického důchodu. Přesto jsou nám představeny bez možnosti se vyjádřit a debatovat nad jejich konkrétní podobou. Diskuse se nepřipouští, a kdo se o dialog pokusí, je nezodpovědný hlupák nebo nás vhání do náruče Ruska, jak se vyjadřovala senátorka Němcová k úsilí odborů o sociální smír.

A co je na balíčku nejhorší? Zvedá daňové povinnosti normálním lidem. U firem dojde k dvouprocentnímu nárůstu daně z příjmů, ale základ daně se jim sníží, takže reálně odvedou ještě mnohem méně. Pro člověka chodícího každý den do práce s rodinou a dvěma malými děmi to přitom bude nejen velmi znatelné, ale dost možná i neudržitelné. Stát ho podle studie dopadů připraví o 15 846 Kč. Ponecháváme stranou, co by se stalo, kdyby šlo o rodiče-samoživitele.

Nejvíce to pak odnesou ti, kteří si ani dosud nemohli vyskakovat a zvažovali každý výdaj. Právě na nízkopříjmové, rodiny s dětmi či rodiny s dlouhodobě nemocným člověkem dopadnou Fialovy škrty nejvíce. Zvednou se ceny vody, tepla, bydlení, dřeva na vytápění, ale také léků, nápojů, dětské výživy, potravin pro dietáře nebo veřejné dopravy. A to ani nezmiňujeme tak pro současnou politickou reprezentaci nezajímavou věc, jako je kultura, sport nebo běžné služby typu oprava obuvi či holičství a kadeřnictví.

Opakujeme, že navýšením daní ať už přímých nebo nepřímých, rušením daňových výjimek pro rodiny a studenty, zvyšováním odvodů (zavádění nemocenského pojištění), rozbourání důchodového systému, a tedy jistoty, že se důchodu dožijeme, vláda nezíská víc, než ztratila zrušením superhrubé mzdy. Zůstane pouze rozpolcená a vyždímaná společnost.

Zdaňte vysokopříjmové, udělejte spravedlivé daně pro firmy vydělávající stamiliony. Zkuste jednou udělat návrh, který by danil nejvíce ty, kdo mají horentní příjmy, aby platili poměrově tolik jako ti, kteří si musejí vystačit s 20 nebo 25 tisíci Kč čistého a jsou rádi, že jsou rádi. A hlavně začněte o tak zásadních krocích vést transparentní dialog napříč občanskou společností a se sociálními partnery. My jsme se vám poradit snažili v předešlém článku.

Už teď tato země není pro mladé, postupně přestává být i pro staré. Bude vůbec pro někoho? Zatím to vypadá, že leda tak pro nadnárodní firmy...