Otevřený dopis MSD Evě Decroix a Markétě Pekarové Adamové ohledně účasti Lucy Akello na konferenci IPAC
07.09.2023

Vážená předsedkyně dolní komory Parlamentu a vážená paní poslankyně, 

tento týden se v Praze konala konference IPAC (Meziparlamentní aliance k Číně). IPAC tvoří aliance poslanců z demokratických zemí, přičemž se zabývá vztahy s Čínskou lidovou republikou a v tomto kontextu je pro IPAC i důležité dodržování univerzálních lidských práva. Na přípravě letošní konference jste se obě výrazným způsobem podílely. Paní Pekarová Adamová konferenci zaštiťovala, zatímco paní Eva Decroix se přímo podílela na organizaci.

Mezi účastníky konference byla i kontroverzní ugandská poslankyně Lucy Akello, která má sama poměrně velký problém s dodržováním základních lidských práv. Akello pomohla prosadit zákon trestající homosexualitu smrtí. Ten vešel v platnost letos na jaře a bohužel bude mít brzy svou první oběť. Mladý muž nyní čelí v Ugandě, která má jeden z nepřísnějších anti-lgbt zákonů na světě, trestu smrti. Jistě samy uznáte, že tento zákon nemá s univerzálními lidskými právy nebo podporou lidské důstojnosti, nic společného.

Přitom není možné se vymlouvat, že jste o homofobních názorech Lucy Akello nevěděly. V květnu paní Decroix zveřejnila na svém facebookové profilu fotografii s Lucy Akello. Tuto fotografii jste okomentovala slovy: „milá přítelkyně, se kterou je legrace.“ Poté, co se vyrojila kritika, která zdůrazňovala homofobní názory ugandské poslankyně, jste fotografii smazala. Ani z pozice zaštiťovatelky, ani z pozice spoluorganizátorky se na nevědomost toho, kdo je či není pozvaný, nedá vymlouvat.

Lidská práva jsou nedělitelná a nelze zavírat oči před těmi, kdo je pošlapávají a bojovat za mě pouze ve chvíli, kdy se Vám to hodí. Není možné jednu zemi za porušování lidských práv kritizovat a druhou přehlížet. Ve finále jsou to pořád lidé, kteří trpí pod tíhou nespravedlivých zákonů a státního teroru. Pro nás, mladé sociální demokraty a demokratky, jsou lidská práva hodnotou, u které si nemůžeme vybírat na koho ji budeme aplikovat.

Vyzýváme Vás proto k omluvě za pozvání ugandské poslankyně a příslibu, že se budete stejnou měrou zajímat o všechna lidská práva a napříště lépe zvážíte pozvané hosty a hostky a hlavně – že se pozvání Lucy Akello ani jí podobných již nebude opakovat.