Co s prázdninami, když nejedete na dovolenou?
23.07.2023

Každý tráví léto jinak. Někdo na brigádě, někdo u rybníka. Někdo jezdí na dovolené do zahraničí a rád se prochází po úzkých uličkách středomořského městečka, kde je cítit vůně pomerančovníku a pečených ryb… Pokud zůstáváte v Česku a nemáte co dělat, tady jsou tipy od našich členů a členek, co s prázdninami:

Matěj:
Na létě jsou nejlepší letní festivaly. Pokud máte možnost, určitě na nějaký zajeďte. Teď jich je docela dost, tak si je nenechte ujít, dokud nezvednou DPH na kulturu. Já byl na Beats for Love. Byli jsme tam s kamarády ze školy a úžasně jsme si to užili. Není nad partu kamarádů a dobrou hudbu.

Jirka:
Pokud budete mít někdy čas, je fajn občas zajít do divadla. Nedávno jsem byl v Ostravě na opeře Tanec nevděčnic. Je to zajímavý příběh. Vládce podsvětí na prosby Amora a Venuše dovolí vyjít několika nevděčnicím alespoň na chvíli na světlo, aby bohům lásky zatančily. Tyto nevděčnice trpí v podsvětí za to, že za svého života odmítaly lásku a vysmívaly se svým nápadníkům. Bylo to moc hezké a kostýmy stály za to. A pokud nejste fanoušky divadla, tak doporučuju knihu od Henryho Jamese: Daisy Millerová. Daisy neuznává zavedené konvence a žije si svůj život po svém. V 19. stol. to byla neskutečně revoluční a pobořující knížka. Daisy žila svůj život naplno a užívala si ho a to se mnohým nelíbilo. Ostatně některé věci by byly kontroverzní i dneska.

Vojta:
K nám do Třince nedávno přijela argentinská hudební skupina La Orchquesta Informal. Jsou fakt dobří, doporučuju. Ostatně není moc časté, abychom v Třincu měli zahraniční kapelu, která jede evropské turné.

Bětka:
Pro mě je na léto nejlepší knížka. Přes rok nemám moc času, tak si to o prázdninách vynahrazuju. Pokud chcete dobrou detektivku s temným příběhem, tak doporučuju ty severské, takový Jo Nesbø má talent na zapeklité případy a od začátku do konce se nenudíte. Popřípadě, kdo má rád detektivní klasiku, tak doporučuju Agathu Christie a její příběhy o Poirotovi, malém Belgičanovi, který furt strká nos do všeho, co mu přeběhne přes cestu.