Každý potřebuje někde bydlet
30.06.2023

Každý potřebuje někde bydlet, o tom není sporu. Tedy někteří pravicoví politici i to rozporují, ale to teď ponechme stranou. Bydlení je základní předpoklad spokojeného a plnohodnotného života. Je to jedna z věcí, které řešíte při osamostatnění jako první. Protože jak by někdo mohl pracovat, studovat a normálně žít, když mu hrozí ztráta bydlení nebo bydlí pod mostem. Sociální demokracie navrhovala zákon o sociálním bydlení, nyní řeší bydlení Piráti… 

Pokud bychom analyzovali současnou situaci, tak největší problém tuzemského trhu s byty je, že dostupný byt již v zásadě neseženete. A je jedno, zda jste senior, mladá rodina, student nebo samoživitelka se dvěma dětmi. Nájmy se vyšplhaly do horentních výšin a pořídit si vlastní bydlení je nyní téměř nemožné a riskantní.

Ivan Bartoš, jako ministr pro místní rozvoj, předložil nedávno do připomínkového řízení návrh zákona o podpoře v bydlení a my jsme velmi zvědaví na jeho projednávání. Bartošův návrh zákon navrhuje v zásadě tři věci – sociální práci, kontaktní místa pro veřejnost a systém garancí pro majitele bytů a kompenzací pro obce.  Návrh nemá vysoké cíle a není ani zdaleka tak ambiciózní, jak se tváří. MMR udává, že v Česku žije 154 tisíc lidí v bytové nouzi, třetina z toho jsou děti. Dalších 1,3 milionu osob je ohroženo ztrátou bydlení. Ale zákon má ambici řešit tak 30 % lidí v bytové krizi. Celý zákon je postavený na práci sociálních pracovníků a obcí, ale obce jsou dlouhodobě velmi zdrženlivé, argumentují nedostatkem peněz i lidí.

Největší oříšek jsou vždy finance, protože jak všichni víme, bez peněz to zkrátka nejde, a to je hlavní kámen úrazu. V tomto ohledu je úplně jedno, zda sedí na penězích Babiš nebo Stanjura, na sociální výdaje se nikdy nechtělo dávat ani jednomu. Navíc tento měsíc schválil kabinet Petra Fialy návrh konsolidačního balíčku, který škrtá desítky miliard zaměstnancům, na podporu rodin i státní dotace. Jak se zdá, s dalšími výdaji ministr financí Stanjura nepočítá, bude tedy zajímavé, co se zákonem bude dál. V posledních 15 letech měly všechny návrhy zákonů, které měly zjednodušovat lidem život a poskytovat jim nějakou jistotu, velký problém se schválením.

A i dobrá myšlenka Bartoše může mít háček. Tou je vyhláška, která stanovuje, že nad 70 m2 budou povinně dvě parkovací místa. Vyhláška doposud požadovala dvě parkovací místa pro byty nad 100 m2. Bude to tedy jen další prodražení výstavby a místo rozumného zrušení parkovacích minim se dočkáme ještě zhoršení stávající situace.

Každá snaha se cení, ale je třeba myslet dál, je třeba vymýšlet, jak řešit situaci, kdy nové byty skupují spekulanti a investiční fondy, kdy nájmy dosahují více než 50, 60, 70 % příjmů rodiny, kdy je mnoho bytů i ve vlastnictví měst a obcí neobsazených, mnoho bytů potřebuje renovaci nebo je nyní mnohem více lidí, kteří bydlí sami a je tak na trhu nedostatek malých levných bytů…

Alžběta Kálalová