Pedagogové mají nárok na důstojné odměny
28.03.2023

Dnes slavíme Den učitelů, který nám připomíná důležitou roli, kterou hrají pedagogové v našich životech. Bez učitelů bychom neměli přístup k vzdělání a bez vzdělání bychom nemohli dosáhnout svých snů a cílů.

Bohužel mnoho pedagogů z humanitních oborů, jako jsou literatura, jazyky, historie a umění, bojuje s nízkými platy a špatnými pracovními podmínkami. Tyto obory jsou stejně důležité jako ty přírodní a technické, ale často nejsou dostatečně oceněny.

V České republice je systém financování univerzit založen na tzv. KEN (koeficientech ekonomické náročnosti), které vyměřují příspěvek univerzitě podle finanční náročnosti oboru na jednoho studenta. Tento systém ale dlouhodobě selhává kvůli tomu, že operuje s precedensem, že například filosof potřebuje "jen tužku a papír". To ale není pravda.

Jako společnost bychom si měli uvědomit, že stejně jako nemůžeme fungovat bez kvalitního lékaře nebo fyzika, nemůžeme fungovat ani bez špičkového historika nebo psychologa. Konečně náš stát založil sociolog a filosof.

Proto se zúčastníme pochodů s názvem "Hodina pravdy", které upozorňují na dlouhodobě žalostné platové a pracovní podmínky pedagogů z humanitních oborů. Dnes se konají v několika městech po celé České republice, včetně Prahy, Brna, Olomouce, Hradce Králové, Plzně, Českých Budějovic, Ústí nad Labem a Pardubic.

Těšíme se na vás!