Proč by nás mladé měly zajímat odbory?
24.03.2023

"V práci mi dlouhodobě platí málo, nechtějí mi přidat a bojím se, že když se ozvu, tak mě nahradí někým jiným. Nechce se mi ale hledat nic jiného a ani nevím, jestli by mě někam vzali." Jistě už každý z nás alespoň jednou slyšel podobná slova zaznít. Pracovní trh se může čas od času zdát jako děsivá a nemilosrdná džungle. Velcí podnikatelé a často zahraniční majitelé se o své zaměstnance a zaměstnankyně zajímají jen málokdy. Mnozí zaměstnavatelé se, zcela logicky, snaží svým zaměstnancům dávat pokud možno co nejméně. A zaměstnanci se naopak, zcela logicky, snaží získat co nejvíce. Nebo ne? Pojďme se na celou záležitost podívat ve faktech.

V České republice díky inflaci došlo k největšímu propadu reálných mezd od vzniku samostatného státu. A v tomto pohledu se řadíme opravdu mezi ty nejhorší v EU. Zatímco například v Belgii reálné mzdy během krize stouply o 11%, u nás o cca 9% klesly. Pro představu, průměrná mzda stoupla asi o 3000 Kč, ale celá výplata ztratila na své hodnotě o 6000 Kč! Taková situace by se ještě relativně dala zvládnout, pokud by naše minimální mzda nebyla 2,5x nižší než na západě. Kde je tedy problém? Právě ve výši minimální mzdy. Stát má možnost do trhu práce zasahovat. Obzvlášť když dochází k takto výrazné nerovnosti a zejména v době krize. Důvodem takového zásahu je především ochrana vlastní ekonomiky, protože díky nízkým mzdám se lidé propadají do chudoby a tím i celá naše země. Lidé neutrácejí peníze, protože nemají na utrácení za spotřební zboží, a firmy tak nemají odbyt.

Pokud tuto roli nemůže zastat stát, obzvláště pokud vládne pravice, je třeba, aby za důstojné ohodnocení bojovali sami zaměstnanci. A i zde platí staré známé: ve dvou se to lépe táhne. A ČMKOS je opravdu silný spojenec. Zaměstnancům dává nejen odborné a právní zázemí, ale jednotliví odboráři napříč obory se vzájemně podporují, a vyjadřují si tak vzájemnou soudržnost a solidaritu. Nedávná stávka ve firmě NEXEN TIRE ukázala, že odbory mají smysl. Zaměstnanci tam po několikaletém vyjednávání museli kvůli lhostejnosti zahraničního majitele vyhlásit stávku a po pár dnech dosáhli svých požadavků - důstojného zvýšení mzdy.

Odbory tedy hrají i dnes velmi důležitou roli, dávají zaměstnancům v jednotlivých firmách možnost společně usilovat o lepší pracovní podmínky, a to bez strachu z osobních postihů či následků. Bude ale ještě nějakou dobu trvat, než se odbory aklimatizují na nové pracovní podmínky a výzvy. V současné době mnoho lidí pracuje jako OSVČ nebo na různorodé dohody. V těchto případech je velmi těžké tyto pracující chránit před počínáním mnohokrát naprosto lhostejných a čím dál častěji také zahraničních majitelů...

Proto jsou odbory důležité i pro nás mladé! I proto je budeme i nadále podporovat.