Na památku stovky nevinných obětí v My Lai
16.03.2023

Dne 16. března 1968, přesně před 55 lety, se stal svět svědkem jednoho z nejstrašlivějších masakrů civilního obyvatelstva moderní historie – masová vražda civilistů ve vesnici Mỹ Lai provedená americkou armádou.

Útok na vesnici Mỹ Lai byl součástí operace "Najdi a znič", jež měla za cíl eliminovat příslušníky 48. praporu Vietkongu. Američané se přitom domnívali, že se příslušníci praporu nacházeli právě ve vesnici Mỹ Lai. Jeden ze svědků později vzpomínal na briefing den před masakrem, na kterém Ernest Medina, kapitán roty, která útok provedla, rozkázal vojákům, aby ve vesnici zničili "vše co chodí, plazí se a nebo roste".

Okolo osmé ráno 16. března 1968 vstoupili američtí vojáci do Mỹ Lai. Zprvu se zde nesetkali s odporem, následně však velitel pěší čety William Calley rozkázal zahájit palbu na civilisty. Následky byly hrůzné – během dvouhodinového útoku povraždili američtí vojáci podle vlastních odhadů 347 civilistů, mužů, žen, a dětí. Závěry vietnamského vyšetřování hovoří až o 504 civilních obětech. Mnoho civilistů bylo před smrtí brutálně znásilněno či mučeno, těla mnohých byla po smrti zohavena.

Americká vláda, v čele s prezidentem Nixonem, se snažila masakr za každou cenu utajit. I díky velkému zájmu médií z celého světa se však z Mỹ Lai stal symbol odporu proti válce, kterou Američané ve Vietnamu už od roku 1965 vedli. Třešničkou na dortu celého příbehu je skutečnost, že za něj nikdy nikdo nebyl potrestán – s výjimkou zmiňovaného velitele Calleyho, který za vraždy a rozkaz střílet do civilistů dostal v roce 1971 doživotí. Dva dny na to jej však prezident Nixon omilostnil.

Masakr vesnice Mỹ Lai a jejích obyvatel je pouhým střípkem válečných zločinů a masakrů, které se během dlouhé války ve Vietnamu odehrály. Ironií osudu je fakt, že pouze 3 až 4 oběti běsnění amerických vojáků byly pravděpodobnými členy Vietkongu. V celé vesnici navíc útočníci našli pouhopouhé 3 ruční zbraně.

Mladí sociální demokraté jednoznačně odsuzují VEŠKERÉ válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, nehledě na to, kdo je páchá. Jsme proti veškerému imperialismu, ať už přichází z Východu či ze Západu.

Na památku stovek nevinných obětí masakru v Mỹ Lai.