Sjezdový rozhovor s předsedou Jihomoravského kraje Štěpánem Ordošem
20.01.2023

Během 44. Sjezdu ČSSD jste si možná všimli, že mezi skrutátory se vyskytovaly mladé tváře z řad Mladých sociálních demokratů. Pomáhaly tak se skvělou organizací celého sjezdu a přitom tak mohly načerpat řadu zkušeností a potkat spoustu politiků s komunálními, krajskými i celostátními zkušenostmi včetně předsedy strany Michala Šmardy nebo třeba bývalého ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka. Jednou z nich byl i Štěpán Ordoš z jihomoravské organizace MSD.

Byl to tvůj první sjezd?

Ano, tohle byl první sjezd, kterého jsem se zúčastnil. Předtím jsem sledoval sjezdy jen online.

Jak se Ti sjezd líbil?

Bylo to úžasné a opravdu mě to tam bavilo. Byl jsem skrutátor, takže to byla nová zkušenost k dobru.

Kdo Tě na sjezdu nejvíce zaujal a proč?

Opravdu mě zaujali zahraniční hosté, protože jsem vždy rád, když je sociální demokracie vidět v zahraničí, a je radostí vidět, že i kolegům ze zahraničí záleží na české sociální demokracii.

Co aktuálně studuješ?

Studuji čtyřletý obor Bezpečnostně právní činnost v Brně. Na tomto oboru mě baví široká možnost uplatnění. Od práce u bezpečnostních složek přes státní správu nebo advokacii, na tohle všechno tento obor připraví. Studium mě baví!

Co plánuješ po studiu?

Po střední škole bych rád studoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a u toho se nadále věnoval politice a dalším aktivitám.

Co zrovna děláš, když nestuduješ? Zájmy a koníčky?

Rád rybařím a věnuji se cyklistice.

Zapojuješ se třeba i nějak konkrétně do místního dění na obci či v kraji?

Ano. Chodím na jednání zastupitelstva, abych měl přehled o dění v obci. Předtím jsem i pomáhal s organizací místních akcí, např. Dne dětí.

Co Tě vlastně přivedlo do MSD?

Do MSD mě přivedly společné hodnoty, jako je například solidarita, ekologie a sociální jistoty, které mohu spolu se spolkem obhajovat a zasadit se o jejich rozšíření.

Vnímáš tato témata jako důležitá i mezi svými vrstevníky?

Myslím si, že mezi mými vrstevníky nepanuje skoro žádný zájem o politiku, ale je to určitě člověk od člověka. Mezi mými přáteli, ať už ze základní nebo střední školy, není nikdo zajímající se o politiku. To se snažím změnit.

Aktuálně působíš v Mladých sociálních demokratech. Co konkrétně Tě na působení v MSD baví, co tam děláte a proč bys třeba doporučil ostatním zapojit se do aktivit MSD?

V MSD mě nejvíc baví učit se novým věcem a trávit čas s lidmi, kteří mají stejné názory jako já a není jim lhostejný osud České republiky. S MSD pořádáme zajímavé akce, jakými jsou debaty, semináře a další různá setkání. Na těchto akcích poznáte spoustu nových lidí, dost se toho přiučíte a o zábavu je postaráno. Členství v MSD doporučuji všema deseti, nic mě neposunulo více!

Jak z pohledu a zkušeností v MSD vnímáš ČSSD? Eventuelně jak probíhá spolupráce, vidíš nějaký prostor pro další rozvoj?

Určitě je stále co zlepšovat, ale jsem celkem spokojený. Nové vedení se o mladé lidi zajímá, toho si vážíme a vždy rádi pomůžeme. Doufám, že společně s ČSSD budeme i do budoucna plánovat skvělé akce a měnit společnost k lepšímu.

Můžeš uvést i nějaké konkrétní příklad aktuální či plánované budoucí spolupráce?

Povedenou akcí, na které jsme spolupracovali s ČSSD, bylo např. zahájení kampaně do sněmovních voleb nebo akce k oslavě 1. máje v Praze. Do budoucna se toho chystá hodně.

Jak vidíš budoucnost sociální demokracie v ČR?

Sociální demokracie a levice obecně na tom nyní nejsou dobře, ale dle mého je to pouze chvilková záležitost. ČSSD si plně uvědomila své chyby z minulosti a začíná s novým štítem, proto její budoucnost vidím slibně.

Kde vidíš největší příležitosti a výzvy pro sociální demokracii v ČR?

Největší výzva bude opravit to, co zde pravicová vláda zničila, to nebude lehké. Bude třeba se postavit za střední třídu, zaměstnance či učitele a další… Na nikoho se nesmí zapomínat a z České republiky se musí podařit vytvořit silný sociální stát, ve kterém nebude přítomná diskriminace a vykořisťování.

Díky za rozhovor, Štěpáne!